SPRIT /
Den 1 november 2007 släpptes 60 flaskor av whiskyn Return of the Vikings, en specialutgåva från Highland Park. Whiskyn kommer från ett fat och den speciella tappningen är utvald av Highland Parks whiskymakare Russel Andersson. Priset var €1 200. Det tog inte lång tid förrän samtliga flaskor bokades och övriga ställde sig på kö i hopp om att någon skulle ångra sig och avstyra sitt köp.
Idag, den 6 mars 2008, avgår resan Return of the Vikings. Resan är den första i sitt slag; ett skräddarsytt whiskyäventyr som ingick i köpet av whiskyn. Till otillgängliga Orkney Island går ett chartrat direktflyg och på plats erbjuds en annorlunda och djupgående whiskyupplevelse. I slutet av resan överlämnar Russel Andersson personligen whiskyn till var och en som köpt den.
De whiskyälskare som köpte en flaska visade alla stor tilltro till Highland Park. Ingen förutom Russel Andersson själv har vetskap om whiskyns doft, färg eller smak. Det enda som avslöjats är att det är en karaktäristisk Highland Park med inslag av både sötma och mild rökighet. Först under resan kommer whiskyns exakta karaktär att avslöjas när deltagarna får möjlighet att prova whiskyn tillsammans, för att sedan välja om dyrgripen skall ställas i barskåpet som ett minne eller är för god för detta och skall avnjutas i goda vänners lag.
Att whiskyn och resan heter just Return of the Vikings har sin självklara förklaring. Orkney Islands var ett vanligt tillhåll för de nordiska vikingarna när de var ute och for, och ögruppen har även tillhört Skandinavien. Detta gör att den nordiska kulturen är hårt förankrad på ögruppen och på många ställen möts man av påminnelser om att Orkney Islands för länge sedan beboddes och styrdes av våra nordiska förfäder. Stadsuppbyggnad, platser och gatunamn är alla influerade av vikingarna. Det finns flera lämningar sedan vikingarna härjade på öarna och många traditioner har levt kvar sedan dess. Även språk och kultur har påverkats, och som svensk känner man sig nästan som hemma i den gemytliga atmosfären. Whiskyn och resan har fått sitt namn till minne av dessa tider.
Fakta Highland Park
Highland Park grundades 1798 av Magnus Eunson. Han kom att bli en känd whiskysmugglare som under lång tid kunde sköta sin sidoverksamhet utan avbrott, tack vare sin starka position inom kyrkan. Vem skulle väl kunna tänka sig att en kyrkans man gömde förbjudna varor under predikstolen och nattetid åkte längs ”whisky road”, som än idag löper genom Highland Parks ägor, för att göra tvivelaktiga affärer? Myten säger att Magnus en gång gömde whisky i en likkista. När fogdarna knackade på möttes de av en sorgklädd gumma och mitt i rummet stod kistan med whisky. Magnus stod vid kistan med bibeln i handen och viskade ”smittkoppor” vilket fick fogdarna att vända i dörren.
I januari 1813 blev Magnus slutligen arresterad för innehav av oskattat salt och lite hembränt. Fogden som arresterade Magnus hette John Robertsson och tre månader efter arresteringen köpte samme John Robertsson området där Highland Park tillverkades, och fick whiskybränningen på köpet. Magnus ställdes inför rätta men fick inte något straff. Kanske var det för att han hade många vänner (kunder) på höga positioner i samhället.
1826 blev whiskytillverkningen i Skottland legal. Highland Park som redan var känt i whiskykretsar fick då officiell status, 28 år efter grundandet. Idag säljs whisky från Highland Park över hela världen och Sverige är det land som konsumerar mest Highland Park per capita.
Smaken
Highland Park förenar på ett unikt sätt särdrag från alla skotska regioner med sin rökighet och sötma. Dels är den fyllig och kraftig på ett sätt som brukar förknippas med Highlands kustnära sorter, dels har den en tydlig sötma som hör till whisky från Speyside i det skotska inlandet.
Många tror att den unika karaktären hos Highland Park kommer av torven som används som bränsle vid torkning av kornet. Torven hämtas ur ljungbäddar som under århundraden absorberat havets salter och endast en väl avvägd mängd används för kölnornas koleldar. Whiskyn lagras på ekfat i minst tolv år. Under denna tid mildras dess eldiga smak och mognar till ny mjukhet. Det är en varsam och krävande process som garanterar att denna klassiska maltwhisky når sin perfektion. Michael Jackson, författare till många informativa böcker om whisky, beskriver Highland Park som ”den bästa allroundern bland världens maltwhiskys”.
Kopplingar till Sverige
Highland Park Distillery är beläget strax utanför staden Kirkwall på Orkneyöarna, norr om det skotska fastlandet. Med sitt isolerade läge på Orkneyöarna ligger Highland Park på samma breddgrad som Stockholm, vilket gör det till ett av Sveriges närmaste whiskydestillerier och även Skottlands nordligaste.
Det finns även andra anledningar till att Highland Park känns lite närmare än många andra destillerier. Tack vara närheten till framför allt Norge har Orkneyöarna under många år levt under ett betydande skandinaviskt inflytande. Orkneyöarna tillhörde också Norge ända fram till och med 1468 då norrmännen fick lämna ifrån sig ögruppen till Skottland. Anledningen var att den norska kungen lämnat öarna i pant för sin dotters hemgift och inte klarat av att betala. Till minne av det firar man på vissa öar fortfarande Norges nationaldag. I den lokala Orkneydialekten hörs tydligt spåren av klingande norska, och som svensk är det lätt att känna sig hemma blanda människorna på Orkneyöarna. Det finns även de som hävdar att Highland Parks grundare Magnus Eunson var svenskättling och att hans efternamn är en anpassning av det svenska ”Jonsson”.
Kuriosa Highland Park och Orkney Island
Många ortsnamn har skandinavisk anknytning, till exempel ”Stromness”.
Enligt en orkneybo så ser invånarna på Orkney sig i första hand som orkneybor och i andra hand som skandinaver. I nödfall kallar de sig skottar och i händelse av krig går de med på att benämnas britter.
En ö får endast kallas ö om ett får kan överleva där mer än ett år utan att få extra foder.
Sverige är det land i världen där det konsumeras mest Highland Park per capita.
Destilleriet grundades av Magnus Eunson. Det finns de som hävdar att han var svenskättling och att hans efternamn är en anpassning av det svenska ”Jonsson”.
Under andra världskriget användes de tunnor där whiskyn jäser som badkar åt militären, dessa kar är idag utbytta.
Det växer inga träd ”naturligt” på Orkney på grund av den kraftiga blåsten som för med sig saltvatten från de två haven. De få träd som finns på ön växer bakom höga murar som folk satt upp för att skydda sina hus och trädgårdar.
Frågor och Svar – Highland Park
Vad skiljer Highland Parkwhisky från annan maltwhisky?
Det är främst fyra faktorer som gör att Highland Park smakar annorlunda; mältningen, den lokala torven, att man använder en stor del nya sherryfat samt den speciella Orkneymiljön.
Varför är mältningen viktig för Highland Park?
Enligt gamla traditioner mältar Highland Park kornet på destilleriets gamla stengolv. Det är en kostsam process och endast ett fåtal destillerier i Skottland mältar idag sitt eget korn. Den distinkta smak som blir resultatet är dock så viktig för Highland Park att den inte kan ersättas med färdigmältat korn som köps in.
Var kommer kornet ifrån?
Tyvärr så är väderförhållandena sådana på Orkney Islands att det korn som odlas lokalt inte håller tillräckligt hög kvalitet för whiskytillverkning. Det används främst som boskapsföda och kornet som används i tillverkningen av Highland Park köps in från fastlandet.
Hur stor del av kornet mältas av Highland Park?
Highland Park mältar 20 % av sitt eget korn. Resten av kornet mältas på ett av Highland Parks systerdestillerier på fastlandet, det kornet mältas helt utan torv. Det är mixen av dessa två mältningar som ger Highland Park sin mjuka, rökiga smak.
På vilken typ av fat lagras Highland Park?
En stor del av whiskyn lagras på helt nya sherryfat vilket bidrar mycket till Highland Parks speciella smak. I den 12-åriga Highland Park är det cirka 20 % whisky från nya sherryfat, i den 15 åriga cirka 25 %, i den 18-åriga cirka 45 % och i den 25-åriga cirka 50 %. Sherryfaten som fylls för första gången ger en speciell sötma som balanserar rökigheten från torven. Den slutliga produkten innehåller även en stor andel whisky som lagrats på återanvända sherryfat, samt en liten del whisky från fat som används för lagring av bourbon.
Hur påverkar Orkneymiljön Highland Park?
Det är miljön på Orkney som skapar den unika atmosfären på destilleriet och miljön påverkar även råvarorna. Kornet som levereras per båt från fastlandet måste vila i flera dagar innan det mältas för att återhämta sig från sjösjukan. Den torv som används för att mälta kornet kommer från torvbäddar som påverkats av Orkneys vindar och vågor under mer än 9 000 år. Samma salta vindar blåser över destilleriet och påverkar kornet som mältas samt whiskyn som mognar i tunnor inne i lagerlokalerna. Haven håller temperaturen relativt konstant under året vilket innebär att Highland Park förlorar en mindre andel ”till änglarna” (det vill säga mindre avdunstning) än andra destillerier. Enkelt kan man säga att om man placerade destilleriet på något annat ställe i Skottland skulle det inte smaka på samma sätt.
Vad är speciellt med den torv som används av Highland Park?
Torven som används på Highland Park är delvis över 9 000 år. Vinden som blåser över Orkney medför att inga träd kan växa på ön och torven består därför helt av ljung och lokala växter. När torven brinner avger den en söt, blomstrig rök vilket ger slutprodukten en unik smak av ljung och honung.
Hur stor andel av produktionen används till single malt whisky?
Uppskattningsvis 40 % av den årliga produktionen används för produktion av den 12, 18, 25 och 30-åriga whiskyn. Resterande 60 % säljs som single cask whisky eller används till blended whisky såsom The Famous Grouse.
Hur många flaskor Highland Park produceras årligen?
Den totala produktionen är över 2,4 miljoner liter per år vilket motsvarar mer än 3 miljoner flaskor.
Var säljs Highland Park?
Highland Park säljs över hela världen. De absolut största marknaderna för Highland Park är Storbritannien, USA, Japan, Tyskland och Sverige.
Relaterade inlägg:
- Return of the Vikings ¬– världens första whiskyresa i sitt slag (49.3)
- Highland Park 30 years old lanseras på Systembolaget (14.8)
- Inte fler flaskor än vad som ryms i ett fat (13.1)
- Efterfrågad single malt lanseras i Sverige (12.7)
- Highland Park Hjärta – en kärleksförklaring till whiskyns ursprung (12.2)