Matochdrycker.se

Välkommen till vår matsida!

Tips och recept på mat och dryck

Liselott och Lars vann Årets Hemmakock

MAT /

Finalen avgjord

Sveriges hemmakockar har gjort upp om titeln, vinnarna är Liselott Andersson och särbon Lars Nordström, ett matälskande par från Luleå med ett stort intresse för vin. De gjorde en trerättersmeny och juryn kunde inte motstå deras Quornspett med glace på bädd av Fusilli med svampsås.

– Det här var vansinnigt kul! Hela menyn är uppbyggd med smakövergångar där vinet är en viktig del och det blev precis som vi hade tänkt oss, fast ändå inte… Precis när vi var klara och insåg det vi hade glömt trodde vi verkligen inte att vi skulle vinna, men det här är ju helt otroligt… vi är Årets Hemmakockar 2007. säger Liselott och Lars, glada vinnare av Årets Hemmakock 2007.

Årets Hemmakock är Sveriges största matlagningstävling för amatörkockar, i år sponsrad av Quorn, Australian Wineclub och Zeta Pasta Fibra Bianca. 222 bidrag lämnades in och juryn gallrade bland dem fram åtta delfinalister. Fyra tog sig till final och fick där slita hårt för att imponera på gäster och jury med sin matkunskap.

Juryns motivering
Lugnt metodiskt arbete i köket med en väl utnyttjad varukorg gav en trevligt sammansatt meny med rena, bra balanserade smaker och härlig kryddning.

– Finalisterna har visat vilken otrolig kunskap och matglädje det finns hemma i köken. Det är fantastiskt vilken mat som har tillagats på så kort tid och med en begränsad råvarukorg. Vi i juryn har haft en rolig men utmanande uppgift då alla finalister har varit otroligt kreativa och presenterat fantastiska menyer. Men det råder inga som helst tvivel om att Liselotts och Lars måltid stack ut och hade det där lilla extra, säger Kurt Weid, juryns ordförande.

Lars och Liselott lagar gärna mat ihop och gillar att ta ut svängarna. De föll för årets upplägg där vin är inkluderat då de båda är stora vinentusiaster och engagerade inom Munskänkarna. När det gäller matlagning följer eller inspireras Liselott gärna av recept, ”Lasse däremot har nog aldrig öppnat en kokbok”, tror Liselott. Deras gemensamma favoritråvara är renfilé, i kylskåpet finns alltid vitlök, fransk senap, sambal oelek, kalvfond och bregott. Inför finalen fick lagen välja en råvara som med säkerhet skulle finnas i råvarukorgen och de fick ta med ett urval köksredskap. Liselott och Lars valde hallon och tog med sig en grillpanna, tunna grillspett av trä och en brödpensel.

Tävlingsuppdraget
Finaluppdraget var att på 45 minuter utifrån en bestämd råvarukorg tillaga en festmåltid åt sina vänner, varav en är vegetarian, och välja vin till måltiden. Deltagarnas kreativitet ställdes på prov ytterligare då råvarukorgen säsongsanpassats och vissa ingredienser bytts ut. Rätterna bedömdes av en jury* som efter provsmakning utsåg årets vinnare. Juryn bedömde smak, kreativitet, presentation och sammansättning, där smaken prioriterades högst.

* Jury
–    Kurt Weid, juryns ordförande och internationell tävlingsdomare
–    Ulrika Brydling, lagledare för Juniorkocklandslaget
–    Carina Brydling, medlem i svenska kocklandslaget
–    Ingrid Eriksson, matredaktör, SvD
–    Alice Brax, redaktionschef, Tasteline.com
–    Tommy Myllymäki, Årets Kock 2007
–    AnnaKarin Johansson, Årets Hemmakock 2006

Relaterade inlägg:

  1. ”Bli din egen Årets Kock”
  2. Årets Kock 1987 Fredrik Eriksson och Arla tipsar om fisk
  3. Mont Tauch – Årets Vinmakare
  4. Tommy Myllymäki, Årets Kock 2007 och Arla tipsar om uppläggning
  5. ICA presenterar årets nyheter till grillfesten