PASTA /
En italiensk lasagne med smak av Pecorinoost. Detta framhävs ytterligare av Barillas Pecorinosås med tomat och bitar av hel Pecorino. Använd gärna Christians köttfärssås, Ragù Tradizionale som bas i lasagnen! Har man ont om tid går det utmärkt att byta ut denna mot 400 g Barilla Bolognese.
– Lasagne har varit en av mina favoriträtter sen barnsben, då vi brukade äta det till söndagsmiddag. Klassisk lasagne görs i vanliga fall med parmesanost men till den här versionen har jag valt att använda en tomatsås med Pecorinoost som ger pastarätten en fin sälta, säger Christian Campogiani, samarbetsparter till Barilla och köksmästare på Den gamle och havet.
4 portioner
Ingredienser
Lasagne:
– 400 g Barilla lasagneplattor
– 400 g Barilla Pecorinosås
– 70 g riven Pecorino
– 1 sats Ragù Tradizionale eller 400 g Barilla Bolognese
Ragù Tradizionale (stor sats):
– 2 morötter, skalade
– 75 g rotselleri
– 1 stor gul lök, hackad
– 2 dl olivolja
– 400 g nötfärs
– 100 g fläskfärs
– 200 g tomatpuré
– 3 dl kycklingbuljong (vatten och buljongtärning)
– 1 msk salt
– 1 tsk svartpeppar
– 1 dl rödvin alt. vatten
– 200 g körsbärstomater
Béchamelsås:
– 6 dl mjölk
– 100 g smör
– 2 msk vetemjöl
– 1 krm muskotnöt, riven
– 1 krm salt
– 1 krm peppar
Gör så här:
Ragù Tradizionale:
Dela morötterna på längden så det blir två stora bitar av varje morot. Skala och skär sedan rotsellerin i några stora bitar. Morötterna och rotsellerin ska plockas bort senare, och det är därför viktigt att de behåller en viss storlek. Täck botten på en kastrull med olivolja och hetta upp kastrullen till medelvärme. Fräs den hackade gula löken, lägg i morötterna och rotsellerin. Lägg i all färs i kastrullen. När färsen är genomstekt, lägg i tomatpuré och kycklingbuljong. Salta, peppra och häll i rödvin (alternativt vatten). Rör runt, låt sjuda på låg värme i 30–60 minuter. Lyft ur moroten och rotsellerin. Dela körsbärstomaterna på hälften, lägg ner dessa i såsen. Värm upp dem snabbt, cirka 1 minut.
Béchamelsås:
Smält smöret, vispa ner mjölet. Tillsätt salt, peppar och muskot. Häll på mjölken i omgångar tills den får en önskad konsistens, rör hela tiden så att det inte klumpar sig eller fastnar i botten. Ställ åt sidan.
Lasagne:
Smörj formen med smör. Lägg lite Barilla Pecorinosås i botten av formen. Lägg på lasagneplattor och varva med Pecorinosås, köttfärssås och lasagneplattor. Avsluta med ett lager Pecorinosås och strö därefter över riven Pecorinoost. Ställ in i ugn på 200 grader i cirka 25 minuter.
Tips! Om man vill prova att tillaga lasagnen i portionsformar kan man förkoka lasagneplattorna ett par minuter i saltat vatten. Ta upp plattorna och kyl ner dem hastigt i kallt vatten. Dela sedan plattorna i önskad storlek. Minska mjölken i béchamelsåsen till 3 dl. Bygg lasagnen som vanligt och gratinera den i cirka 15 minuter på 250 grader grillvärme.
Relaterade inlägg:
- Lasagne med Pesto alla Genovese
- Kungsörnen lanserar Tagliatelle och Lasagne med fullkorn
- Tagliatelle al Ragù Classico
- Ny kokbok med matinspiration från Arla Köket
- Kokbok från Barilla