Matochdrycker.se

Välkommen till vår matsida!

Tips och recept på mat och dryck

Kort om whisky

SPRIT /

Historia
Whisky är en dryck med anor. Både irländare och skottar hävdar att de var först med att framställa whisky, en av de mest smakrika och uppskattade spritdryckerna i världen. Ingen vet med säkerhet hur det ligger till men de mesta tyder dock på att whiskyn har sitt ursprung på Irland. Man anser att det var de irländska munkarna som lärde sig att destillera av araberna, som använde konsten till att framställa parfymer. Irländarna fann dock större glädje i att konsumera destillatet än att dofta gott. Man tror att den första dryck som har någon likhet med whisky uppstod då en munk provade att hälla lite av sin öl i en destillationsapparat. Faktum är att än idag har whisky många likheter med destillerat öl. När detta skedde finns inte nedtecknat men whiskyn spreds förmodligen över till Skottland under 1100-talet. Till en början drack man i medicinskt syfte men sedemera även i berusningssyfte. Under medeltiden spred sig destillationskonsten snabbt och snart tillverkades whisky i det flesta skotska hem.

Till en början var all whisky av samma typ, maltwhisky. Drycken lagrades dock inte på ekfat som idag och därför skulle vi antagligen betrakta den som odrickbar. Fram till 1700-talet rörde sig det mest om husbehovsbränning men runt sekelskiftet 1700/1800 började en industriproduktion av whisky växa fram i Skottland. Under 1800-talet uppfanns ”kolonndestillationsapparaten”, en ny destillationsapparat som var betydligt effektivare och billigare än den gamla kopparkannan men som inte framställde lika smakrik whisky. Drycken kom att kallas för ”grainwhisky”. För att höja smaken på grainwhiskyn blandades den med maltwhisky, en kombination som visade sig bli förvånansvärt bra. Den nya whiskyblandningen fick namnet ”blended whisky” och dagens storsäljare världen över hade fötts!

Whiskyns stora genombrott kom i slutet av 1800-talet då vinlusen angrep vinstockarna i de franska vingårdarna, vilket fick till följd att det snabbt blev ont om vindruvor. Plötsligt blev den populära cognacen en bristvara. Marknaden kom att se sig om efter nya alternativ och fann whiskyn. Efterfrågan på whisky kom därför att öka och under de följande åren tillkom en mängd storproducerande företag. Vid denna period var dock Irland fortfarande det stora whiskylandet. Men de drabbades ganska snart av en rad svårigheter. Det började med att irländarna tackade nej till att använda den nya kolonndestillationsapparaten och därmed inte kunde tillverka blended whisky. Det förvärrades ytterligare när irländarna försökte frigöra sig från England som då satte upp strafftullar för irländsk whisky.

Skottarnas whisky växte däremot i popularitet och buteljerad whisky under egen etikett kom att bli allt vanligare, vilket underlättade exporten. De framväxande whiskyföretagen i Skottland kom att bygga sin framgång på en ständigt ökande efterfrågan som i sin tur var ett resultat av högre och jämnare kvalitet på blandningarna.

Idag är whiskyn sedan många år Skottlands absolut största inkomstkälla och lite av en nationaldryck. Ryggraden utgörs fortfarande av blended whisky som står för hela 90 procent av marknaden, men maltwhisky är på stark frammarsch både i form av Vatted Malt, och Single malt.


Whiskybegrepp

Först reder vi ut stavningen, det vill säga stavas det ”whiskey” eller ”whisky”? I Skottland skriver man whisky och på Irland whiskey. När whiskytillverkningen spreds utanför Skottland och Irland plockade de nya länderna upp den stavning som passade bäst. I USA skriver man whiskey eftersom irländska invandrare tog med sig stavningen dit. Kanadensarna valde den skotska stavningen, och det gjorde även Japan. Man får helt enkelt anpassa sin stavning efter vilket whiskyland man talar om.

Oavsett typ av whisky måste både det skotska och irländska destillatet lagras i minst tre år på ekfat för att få kallas whisky. All whisky oavsett ursprung måste innehålla minst 40 procent alkohol per volym. Innehåller den lägre alkoholhalt kan den inte på kemisk väg analyseras och kontrolleras. Olika destilleringar, oavsett om det är single malt eller inte, blandas för att få kontinuitet så att whiskyn alltid smakar lika. Om ålder anges på flaskans etikett och refererar denna till whiskyns yngsta komponent.

Skotsk whisky
Skottland är whiskyns mecka och har en mängd olika whiskysorter och stilar. Den skotska whiskyn finns i tre varianter; grain-, malt- och blended whisky.

Grain whisky
Grainwhiskyn är en relativt sen uppfinning. Destilleringen är mycket billigare och effektivare, ett graindestilleri gör lika mycket whisky på en hel vecka som ett maltdestilleri gör på en hel säsong. Whiskyn skall dock ses som en industriprodukt som produceras för att ingå som en del i blended whisky. Grainwhiskyn tillverkas framförallt i lågländerna mellan Glasgow och Edingburg.

Blended whisky

Blended whisky är den mest säljande skotska whiskyn och är en blandning av ett antal olika whiskysorter. Blandningen består av både malt- och grainwhisky. Tumregeln är dock att ju större andel maltwhisky i blandningen, desto tydligare karaktär har whiskyn. Blandar man enbart maltsorter från olika destillerier, det vill säga ingen grainwhisky, kallas blandningen ”vatted”.

Maltwhisky
När man pratar om maltwhisky menar man oftast en whisky från Skottland, men det finns även maltwhisky från Irland. Skillnaden består i att den irländska malten aldrig har kommit i kontakt med rök. Maltwhiskyn från Skottland får sin karakteristiska röksmak av torven som förbränns för att omvandla kornet till malt. En del av torvsmaken kommer också ifrån vattnet i Skottland som ofta rinner igenom torvmossar.

Maltwhisky får endast tillverkas på mältat korn, jäst och vatten och lagras i ekfat. Den tidskrävande destilleringen gör att många smakämnen bevaras. Ofta talas det om Highlands (högländerna) och Lowlands i whiskysammanhang. Man bör känna till att gränsen mellan dessa inte styr whiskyns smak helt, utan ursprungligen är satta efter skotska skattelagar. Det är därför inte omöjligt att hitta en lätt whisky i Highlands trots att de traditionellt är rökiga och vice versa.

De flesta maltdestillerier ligger i högländerna, där finns nästan 100 destillerier. Högländerna kan i sin tur delas upp i fyra geografiska undergrupper:

– Islay är en lite vindpinad ö som ligger utanför skottlands västkust och har hela åtta destillerier. Whiskyn från Islay har stora variationer, alla har dock tydlig havsdoft med en rökig och kraftfull smak.

– Campletown; är egentligen inte en region utan en hamnstad som ligger på södra delen av halvön Kintyre bara några kilometer från Irland. För 100 år sedan fanns det mer än 30 destillerier här, nu finns endast ett destilleri, Springbank, kvar. Whiskyn är frisk och skiljer sig betydligt från övrig skotsk whisky. Den kännetecknas av elegans, fyllighet, lätt rökighet och sötma.

– Lowland ligger i södra Skottland, mellan Glasgow och Edingburgh, här finns fyra maltdestillerier. Deras maltwhisky är lätt och ljus och genomgår ofta tre destillationer, precis som den irländska whiskyn.

– Highland är den största whiskyregionen och har flest maltdestillerier i hela Skottland. Regionen kan i sin tur delas in i mindre områden, vilka är Northern, Southern, Western, Eastern Highland samt Speyside. Även öarna Jura, Mull och Skye i öster och Orkneyöarna i norr ingår i regionen. Karaktärerna är omväxlande, gemensamt för all highlandwhisky är dock sötman. Den kommer från den söta ljungen som ger smak åt vattnet och torven.

Irländsk whisky

Den irländska whiskyn skiljer sig från den skotska whiskyn både vad gäller smak och stavning. Den irländska whiskyn är inte rökig på samma sätt då man inte tillåter kontakt mellan rök och dryck under tillverkningsprocessen. En annan orsak är att den Irländska whiskyn destilleras tre gånger, vilket gör whiskyn lättare, ljusare och elegantare än skotsk whisky. Sedan ett par år tillbaka finns dock en rökig irländsk whisky på marknaden. På Irland tillverkas endast en maltwhisky, ”Bushmill Malt”, resten är blended whisky.

Amerikansk whiskey

Den amerikanska whiskeyn är i huvudsak blended men även en och annan single malt står att finna. Whiskeyn är både starkare och sötare i smaken än skotsk whisky och har en doft av bränt ekfat och destilleras i regel bara en gång. Whiskeyn finns i en rad olika varianter där Bourbon är den mest kända. Den har fått sitt namn av Bourbon county i Kentucky. Whiskeyn lagras på kolade ekfat och måste enligt lag bestå av minst 51procent majs och vara tillverkad i Kentucky. Även råg används till destillering, produkten kallas då Rye Whiskey förutsatt att den är gjord av minst 51 procent råg. Likaså görs whisky på vete och malt.

Kanadensisk whisky

Kanada är idag en av världens främsta whiskyproducenter och whiskyn är som regel blended av olika sorter. Whiskyn brukar ofta kännetecknas av en lätt och mjuk smak, samtidigt som den är doftrik. De råvaror som vanligtvis används är korn, råg, majs och vete.

Japansk whisky

Den japanska whiskyn har en lätt, ren och elegant smak och framställs på precis samma sätt som skotsk maltwhisky, även om torv inte används i lika stor utsträckning. Den japanska whiskyindustrin grundades redan 1923 men tog fart först efter andra världskriget. Idag konsumeras större delen lokalt och endast en liten del av den japanska produktionen exporteras.

Relaterade inlägg:

  1. Whisky – den nya dryckestrenden bland kvinnor (19.9)
  2. En sötare whisky med tydliga inslag av port (18.3)
  3. Kort om Rémy Martin (18.1)
  4. Tänk Whisky – Sveriges populäraste whiskybok (18.1)
  5. Prova whisky på egen hand (17.6)