RECEPT /
Ett smakrikt och saftigt komplement till det klassiska vörtbrödet. Julbrödet passar perfekt till julskinka eller lagrad ost, dessutom är det vackert att titta på.
2 st bröd
1 pkt Quick Jäst för matbröd
2 dl vatten
100 g vetekross (2 dl)
100 g färska rödbetor
1 st apelsin
300 g grovt rågmjöl (5,5 dl)
1 tsk nejlikor, malda
1,5 tsk ingefära, mald
2 msk grov senap
2 tsk salt
3 dl vatten
600 g vetemjöl (10 dl)
50 g smör
50 g valnötter, grovhackade
vetemjöl, till utbakning
- Värm ugnen till 200°C.
• Koka upp 2 dl vatten, slå det över vetekrossen. Rör om och låt svalna.
• Skala och riv under tiden rödbetorna, pressa ur vätskan.
• Tvätta apelsinen, strimla skalet, pressa ur och spara saften.
• Blanda Quick Jäst med det grova rågmjölet. Tillsätt de rivna rödbetorna, nejlikorna, ingefäran, senapen, saltet, 3 dl vatten, apelsinsaften, skållad vetekross och vetemjölet, blanda ihop. Tillsätt smöret, lite i taget.
• Arbeta ihop till en fast deg och knåda i minst 10 minuter för hand, eller i 5 minuter med elvispens degkrokar eller en köksmaskin.
• Knåda in apelsinskalsstrimlorna och valnötterna i degen.
• Stjälp upp degen på en mjölad arbetsyta. Knåda den smidig och tillsätt eventuellt mer vetemjöl.
• Dela degen i två delar. Forma två runda bröd och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper, låt dem jäsa i 15 minuter. Grädda bröden i ca 45 minuter.
• Lägg de nygräddade julbröden på ett galler och låt dem svalna.
Mer om: Bröd recept
Relaterade inlägg:
- Lussekatter (15)
- Fullkornspaj med Quorn Bitar (7.9)
- Kladdkaka recept (7.6)
- Quick Jäst (7.6)
- Quorn Gulasch (5.5)