MAT /
Jordgubben kom till Sverige på 1700-talet och idag är det ett av de vanligaste bären i svenska trädgårdar. I Sverige skördas cirka 20 000 ton jordgubbar per år vilket motsvarar 2,2 kilo per person och år. Det är framför allt under sommarmånaderna som vi svenskar äter jordgubbar då man kan få tag på de bär som är odlade i Sverige. Övriga månader får man hålla till godo med jordgubbar främst från Belgien, Holland, Israel, Italien och Spanien. Jordgubbar odlas över hela världen. USA, Polen, Japan, Italien, Spanien och Belgien är de största producenterna.
Jordgubben är nära släkt med vilda smultron. Jordgubbsplantan hör till familjen rosväxter och frukten är botaniskt sett inget bär utan en stenfrukt, där de små kärnorna på jordgubben är små nötter. Det vi äter och kallar jordgubbar är blombotten som under fruktmognaden sväller upp och blir saftig.
Jordgubbar innehåller 89 procent vatten, 8,3 procent kolhydrater och endast 0,2 procent fett. Man är inte säker på var ordet jordgubbe kommer ifrån men att det härstammar från ordet jordbär som det hette på medeltiden är ganska tydligt.
Relaterade inlägg:
- Nytt gott kvällssnacks med mörk choklad och bitar av jordgubbar
- Jordgubbar och glass
- Jordgubbar- och marängssviss
- La Salle Muscat – sött vitt vin som passar utmärkt till jordgubbar
- Vamos de Tapas