MAT /
Låt kejsarens soja inspirera dig
Att smaksätta mat med soja är en urgammal asiatisk tradition, och ett trick som börjar få fotfäste runt om i hela världen. Japansk soja är för många i Sverige enbart ett sushitillbehör, men användningsområdet sträcker sig längre än de fiskbeklädda riskuddarna. Nu gör den anrika japanska sojan Kikkoman en matresa från Lappland i norr till Afrikas sydligaste spets, Libanon i öster och Argentina i väster. Med Kikkoman blir maten naturligt god då sojan tar smaklökarna till nya höjder utan hjälp av vare sig färg-eller smakämnen. Välj mellan originalet och Less Salt.
Soja har en flera tusen år lång historia och räknas till en av världens äldsta smaksättare. Historien säger att sojan uppfanns av kinesiska Buddhistmunkar som sedan tog med sig receptet till Japan. Det dröjde inte länge innan sojan blev populär även där och de tog fram sin egen variant. År 1630 lade familjen Mogi från staden Noda i Japan grunden till vad som än i dag räknas till den mest populära japanska sojan – Kikkoman.
– Kikkoman framställs i samma fabrik och på samma sätt som för nästan 380 år sedan. Det är fantastiskt att en produkt kan förbli oförändrad under så lång tid och ändå vara lika populär. Än idag är Kikkoman ett givet inslag på japanska matbord, men också i matlagning över hela världen då allt fler inser vilka smakfördelar den japanska sojan har,säger Malin Nilsson, Arvid Nordquist.
Kikkoman är något mildare och sötare än kinesisk soja som också är mer trögflytande. Till skillnad från många andra sojor som är kemiskt tillverkade är Kikkoman en naturligt framställd produkt och innehåller inga tillsatser utan endast de fyra ingredienserna sojabönor, vete, salt och vatten. Tillsammans utvecklar dessa råvaror närmare 300 aromämnen under den nästan sex månader långa tillverkningsprocessen.
Kikkoman – en globetrotter
Robert Nilsson, kökschef vid Customhouse i Köpenhamn, har tagit fram en rad marinader och smaksättare baserade på
Kikkoman och inspirerade av smaker från alla världens hörn.
USA: En rökig marinad som passar perfekt på en klassisk amerikansk brisket. Den har en smak av honung och cayennepeppar som för tankarna till den amerikanska kulturmixen och dess kombination av klassisk och modern matlagning.
Australien: ”Down under” är BBQ det vanligaste måltidsalternativet för alla med en grill. Man grillar kött men även mycket fisk och skaldjur. Den marina närvaron tillsammans med Australiens mångkulturella samhälle inspirerade till en marinad som passar till just skaldjur, fisk eller grönsaker.
Sydafrika: En färgsprakande marinad fylld av spännande afrikanska smaker. Passar utmärkt till grillad fisk så som tonfisk eller svärdfisk, men också till ljust kött.
Libanon: Citron, persilja och vitlök är klassiska Libanesiska smaker som gifter sig perfekt. Prova den till fisk och kött.
Argentina: En klassisk chimichurri (argentinsk pesto) med ny touch. Använd den som marinad eller vinägrett eller bara till en köttbit.
Sverige: Världen är full av smakintryck, men vi får inte glömma bort de klassiska svenska smakerna. Med smak av bland annat enbär, sherry och ingefära är det här en modern variant av viltmarinad som passar bra till vilt, fågelvilt och svamp.
Relaterade inlägg:
- Såsrecept från hela världen
- Världens dyraste hamburgare
- Världens godaste glass!
- En av världens dyraste whiskys på Stockholms Auktionsverk
- Världens mest prestigefyllda blindprovning är avgjord