Borsta rent grillgallret när grillen är tänd och innan du lägger på maten. Genom att lägga på grillgallret när grillen är het bränns bakterierna bort och du kompletterar med att borsta bort resterna med en mässingsborste med skrapa.
Marinader, glaseringar och såser med högt sockerinnehåll, eller andra ingredienser som lätt bränns vid, är bäst att pensla på under de sista 10 – 15 minuterna av grillningen.
Använd stekspade eller tång för att vända maten på grillen, undvik att sticka hål på köttet med gafflar eller liknande eftersom köttsaften då rinner ut och maten riskerar att bli torr.
Några bra tillbehör
Det är viktigt att arbeta med bra tillbehör när man grillar. Nedan följer några tillbehör som underlättar grillningen.
En tång med långt skaft är det lättaste sättet att vända matbitarna.
En stekspade med långt skaft är bra för att kunna vända exempelvis hamburgare och fisk.
En grillvante som går upp en bit på underarmen är bra för att den skyddar från att man bränner sig på redskap eller på själva grillen.
En grillborste med långt skaft gör det enkelt att rengöra gallret.
Relaterade inlägg:
- Serveringstips för klassiska måltider
- Vad blir det för mat?
- Må bra med ekologiskt
- Paul Masson vinkaraff och tillbehör- två roliga presenter i en.
- Grillade rödbetor