VARMRÄTT /
En äkta amerikansk barbecue är både enkel att ordna och alltid lika uppskattad av gästerna. Det går ju dessutom att köra både den slanka, nyttiga linjen eller en härligt fet variant där man inte sparar på såser och dressingar…
Klassisk hamburgare
Gasol Direkt grillning (medelvärme)
Brikett Direkt grillning
Förbereda 10 minuter
Grillning 12 – 16 minuter
Ingredienser (4 portioner)
675 g köttfärs
2 krossade vitlöksklyftor
1/2 grovt riven gul lök
1 msk worcestershiresås
225 g tunt skivad cheddarost
salt och peppar
4 hamburgerbröd
Skivad lök, skivad tomat, sallad, majonnäs, senap, ketchup och inlagd gurka.
- Blanda köttfärs, vitlök, lök, worcestershiresås ordentligt med salt och peppar i en skål. Dela färsen i fyra delar och forma till hamburgare.
- Grilla med direkt grillteknik i 12 – 16 minuter på medelvärme till hamburgarna är genomstekta. Vänd dem en gång. Till cheeseburgare lägger man på osten under de
2 – 3 sista minuterna av grillningen. Rosta hamburgerbröden med insidan nedåt på grillen de sista 2 – 3 minuterna av grilltiden. - Vid serveringen läggs hamburgaren på en brödhalva och man lägger på de tillbehör man vill ha.
Grillade pommes frites
Gasol Direkt grillning (medelvärme)
Brikett Direkt grillning
Förbereda 10 minuter
Grillning 10 – 12 minuter
Ingredienser (4 portioner)
6 stora potatisar
2 msk olivolja
2 finhackade vitlöksklyftor
Salt och nymald svartpeppar - Dela potatisen på längden och skär sedan varje halva i fyra klyftor. Lägg olivolja, vitlök, salt och peppar i en stor skål och blanda väl. Lägg i potatisklyftorna och rör om så att de täcks med oljan.
- Lägg potatisklyftorna på grillen, se till så att de inte faller genom grillgallret. Grilla direkt på medelvärme i 10 – 12 minuter tills de är gyllenbruna runt om. Vänd dem en gång. För att få dem extra knapriga öppnar man locket under de sista 2 minuterna av grilltiden. Servera dem varma.
Majs med jerksås
Gasol Indirekt grillning (medelvärme)
Brikett Indirekt grillning
Förbereda 10 minuter + blötläggning
Grillning 20 minuter
Ingredienser (6 portioner)
2 hackade gula lökar
2 krossade vitlöksklyftor
4 msk limesaft
2 msk mörk sirap
2 msk soja
2 msk hackad färsk ingefära
2 hackade jalapeno chilifrukter
1/2 tsk mald kanel
1/4 mald kryddpeppar
1/4 tsk riven muskot
6 majskolvar utan höljeblad
Häll alla ingredienser utom majskolvarna i en matberedare och kör tills det är fint fördelat. Lägg varje majskolv på ett stort folieark och skeda över jerksåsen. Vira folien runt majskolven och såsen och grilla med indirekt grillteknik på medelvärme tills de är mjuka.
Buffalorevbensspjäll med ädelostdressing
Gasol Indirekt grillning (medelvärme)
Brikett Indirekt grillning
Förbereda 10 minuter + 4 timmar marinering
Grilltid 30 – 35 minuter
Ingredienser (4 portioner)
1/2 dl cidervinäger
1/2 dl olivolja
1/2 worcestershiresås
2 – 3 msk chilisås
1 msk farinsocker
1 1/2 kg revbensspjäll i ett stycke
Ädelostdressing
1/2 dl majonnäs
1/2 dl gräddfil
1/2 finsmulad ädelost
1 finhackad vitlöksklyfta
1/2 tsk worcestershiresås
1 – 2 msk mjölk
Salt och nymald svartpeppar
- Häll vinäger, olivolja, worcestershiresås, chilisås och farinsocker i en liten skål och vispa samman. Lägg revbensspjällen i en stor skål (ej metall), häll över marinaden och vänd köttet så att det täcks. Täck skålen med plastfolie och kyl i minst 4 timmar eller äver natten, vänd köttet då och då.
- Till ädelostdressingen lägger man majonnäs, gräddfil, ädelost, vitlök och worcestersås i en liten skål och blandar väl. Tillsätt lite mjölk om det blir för tjockt. Smaka av med salt och peppar och kyl tills den skall serveras.
- Ta upp revbensspjället ur marinaden och häll marinaden i en liten kastrull. Låt koka upp och koka 1 minut, ta från värmen och ställ åt sidan.
- Lägg revbensspjället mitt på grillgallret och grilla med indirekt grillteknik på medelvärme i 30 – 35 minuter tills det är genomstekt. Vänd det en gång och pensla med den kokta marinaden. Låt köttet vila i 5 minuter innan det serveras med ädelsotdressingen.
Fisk och skaldjur på grillen
Att grilla fisk och skaldjur blir ofta fantastiskt gott, och en somrig middag på landet med både traditionell svensk fisk och utländska delikatesser slår det mesta. Här är några klassiska och några moderna rätter för alla som älskar fisk.
Spett med aussieräkor och pilgrimsmusslor
Gasol Indirekt (medelvärme)
Brikett Indirekt
Förbereda 5 minuter
Grilltid 6-8 minuter
Ingredienser (4 portioner)
175 g mango chutney
1 1/4 dl apelsinjuice
115g söt och stark grillsås
8 smålökar eller schalottenlökar
8 bitar färsk ananas, ca 2 1/2 cm stora
12 stora råa räkor, skalade och tarmen borttagen
12 stora pilgrimsmusslor
8 körsbärstomater
salt och peppar
- Blötlägg 4 bambugrillspett i kallt vatten i 30 minuter. Lägg mango chutney, apelsinjuice och grillsås i en matberedare eller mixer och kör tills det är slätt. Ställ åt sidan.
- Lägg lök eller schalottenlök i en liten kastrull och täck med vatten. Låt kocka upp och förväll i 1 minut, häll av vattnet och fräsha upp löken undre rinnande kallt vatten. När den svalnat så pass att den går att hantera skalar man den och ställer åt sidan.
- Trä upp ananas, räkor, pilgrimsmusslor, tomater och lök (eller schalottenlök) på grillspetten. Salta och peppra och pensla generöst med grillsåsen och lägg mitt på grillgallret. Grilla indirekt på medelvärme i 6-8 minuter eller tills räkorna och pilgrimsmusslorna blir genomkokta, vänd spetten en gång och pensla med såsen. Servera med resten av såsen att doppa i.
Laxfilé med mynta- och basilikasås
Gasol Direkt (medelvärme)
Brikett Direkt
Förbereda 30 minuter
Grilltid 8 minuter
Ingredienser (4 portioner)
1 kruka (25g) färska basilikablad
1 kruka (25g) färska myntablad
2 dl ljus olivolja
1 äggula
1 tsk dijonsenap
Salt och nymald svartpeppar
1 lime, finrivet skal och saft
2 msk crème fraiche
4 laxfiléer med skinn, ca 225 g vardera
Olja att pensla med
- Koka upp vatten i en kastrull, lägg i basilika- och myntabladen och förväll dem i 15 sekunder. Ta upp dem och låt dem rinna av på hushållspapper. Lägg dem i en matberedare med olivoljan och blanda. Låt stå i 15 minuter så att smakerna utvecklas.
- Lägg äggula, senap och ordentligt med salt och peppar i en skål och vispa tills allt är blandat. Droppa i all olivolja med örterna lite i taget och rör tills det är tjockt och slätt. Vispa i limesaften, skalet och crème fraichen och ställ kallt.
- Pensla laxfiléerna med olja och grilla dem med skinnsidan nedåt direkt på medelvärme i 4 minuter. Pensla på lite mer olja, vänd och grilla den andra sidan i 4 minuter. Servera vermt med mynta- och basilikasåsen.
Grillad Makrill med stark dilldressing
Gasol Direkt (medelvärme)
Brikett Direkt
Förbereda 40 minuter
Grilltid 12 minuter
Ingredienser (4 portioner)
4 urtagna makrillar
En liten knippa dill
Olja att pensla med
Dilldressing
1 citron
2 msk olivolja
1 liten hackad gul lök
1 krossad vitlöksklyfta
1/2 burk (200 g) krossade tomater
1 tsk strösocker
4 msk rödvinsvinäger
1 1/4 dl extra fin jungfruolja
2 msk hackad gräslök
2 msk avrunnen kapris
Salt och nymald svartpeppar
- Skölj makrillen under rinnande kallt vatten och skär bort fenorna. Skär tre eller fyra djupa skåror in till benet på var sida om fisken. Fyll skårorna med små dillkvistar och ställ åt sidan. Hacka resten av dillen och spara den.
- Till dilldressingen värmer man olivoljan i en liten kastrull och fräser löken och vitlöken i 2-3 minuter tills de har mjuknat. Tillsätt tomaterna och sjud i 10-15 minuter. Under tiden häller man 2 msk vinäger och sockret i en ren kastrull och kokar snabbt tills det har reducerats till ca 2 tsk. Häll i tomatblandningen och rör om noga.
- Pressa tomatblandningen genom en sil, häll tillbaka i en ren kastrull och koka i 1-2 minuter tills såsen har tjocknat. Låt svalna.
- Häll 2 msk vinäger i en skål med olivolja, hackad dill, gräslök, salt och peppar och vispa noga. Rör ner tomatsåsen och kapris i örtvinägretten.
- Pensla makrillarna med lite olja. Grilla direkt på medelvärme i 10-12 minuter tills de är klara, vänd dem en gång när halva grilltiden har gått. Servera dem varma med den avsvalnade dressingen.
Somrig efterrätt på grillen
Efter en god grill-middag kan man faktiskt bjuda sina gäster på en grillad efterrätt. Somrigare än grillade jordgubbar med vaniljglass blir det knappast.
Grillade jordgubbar & vaniljglass
Gasol Indirekt (medelvärme)
Brikett Indirekt
Förbereda 20 minuter
Grilltid 6 minuter
Ingredienser (4 portioner)
900 g jordgubbar
4 msk florsocker
3 tsk balsamvinäger
1 1/2 dl vispgrädde
3 msk hackade nötter
Vaniljglass av bra kvalitet, till serveringen
Myntakvistar att garnera med (kan uteslutas)
- Lägg hälften av jordgubbarna, 2 msk av florsockret och balsamvinägern i en matberedare eller mixer och kör till en slät sås. Kyl tills den ska användas.
- Vispa grädden och 1 msk florsocker till stela toppar och ställ kallt. Rosta nötterna under förvärmd grill tills de är gyllenbruna. Ställ åt sidan för att svalna.
- Trä upp resten av jordgubbarna på två eller tre grillspett av metall (då bli de lättare att vända) och pudra på resten av florsockret. Grilla indirekt på medelvärme i 6 minuter tills de fått grillränder. Vänd dem en gång.
- Häll upp lite sås i botten på fyra cupglas och lägg två klickar vaniljglass ovanpå. Ta jordgubbarna från grillspetten och dela upp dem i glasen, spara fyra till garnering. Lägg vispgrädden ovanpå. Häll på mer jordgubbssås och garnera med hackade nötter och de sparade jordgubbarna (och myntakvistar).
Relaterade inlägg:
- Grillat lamm på grekiskt vis (10.8)
- Fläskfilé- och chorizospett med myntakryddade bondbönor (9)
- Kycklingfiléer med tahini, auberginer och getost (8.2)
- Portabella med fyllning av camembert, vitlök och basilika (8.2)
- Marulk i Pancetta med kapris– och pinjenötsdressing (7.8)