MAT /
Sajten ”Bli din egen Årets Kock” är till för alla som vill lära sig mer om matlagning, och för tillfällen då det finns möjlighet att lägga mer tid i köket. Recepten är lite mer avancerade än de på arla.se, men kockarnas tips är tydliga och enkla för alla att ta till sig och applicera även till vardags.
Tom Sjöstedt blev årets kock 2008 och idag arbetar han på Pontus catering och driver den egna matkonsultfirman Selleri i Stockholm. För att finna inspiration till sin matlagning besöker Tom andra restauranger och inspireras av kollegornas matlagning. Han älskar det nordiska köket med alla rena smaker. Tre måsten i köket för Tom är citron, vitlök och honung. Hans favoritredskap är en vass kniv och en rejäl skärbräda och hans bästa mejeriprodukt är matlagningsyoghurt.
Tom Sjöstedt tipsar om ett recept på en stekt entrecôte som passar bra till helgens festligheter och hur man på bästa steker kött.
Våga steka
Tom Sjöstedt säger att man börjar laga köttet redan i affären. Om man ska tillreda entrecôt är det viktigt att den har mycket insprängt fett, är fast och har mörkröd färg. Innan man börjar steka ska köttet ligga framme minst en timme, säger Tom. Stek entrecôten i rapsolja som klarar hög värme och bli inte rädd om det ryker när köttet läggs i pannan, fortsätter Tom.
För att se hur Tom Sjöstedt steker entrecôte, gå in på http://www.arla.se/aretskock/
Stekt entrecôte med fetapotatis och cruditésallad
4 portioner
Ingredienser:
4 skivor entrecôte, ca 600 g
salt och svartpeppar
1 msk rapsolja
1 msk smör
Cruditésallad:
1 morot
1 liten fänkål, ca 150 g
1 bit blomkål, ca 100 g
2 grön sparris
2 gemsallad eller de innersta bladen av 1 salladshuvud
rivet skal och saft av 1 citron
1 msk olivolja
1 msk honung
salt och peppar
1/4 ask vattenkrasse
Fetapotatis:
600 g kokt potatis
150 g Apetina grekisk feta
1 dl olivolja
1 dl hackade färska örter t ex basilika, persilja, oregano
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar
rivet skal av 1 citron
Rödvinssås:
2 vitlöksklyftor
1 gul lök
1/2 morot, ca 50 g
1 bit rotselleri, ca 50 g
1 skiva bacon
10 kvistar timjan
1 tsk smör
4 dl rödvin
1/2 dl balsamvinäger
4 dl kalvfond
1 tsk socker
salt och svartpeppar
majsstärkelse
30 g smör
Gör så här:
Skala moroten. Skiva morot, fänkål, blomkål och sparris tunt. Dela salladen i bitar. Blanda citron, olivolja och honung, smaka av med salt och peppar. Blanda grönsakerna med dressingen och låt marinera ca 1 tim. Vänd ner vattenkrasse precis innan servering.
Sätt ugnen på 150°. Dela potatisen på längden. Skär osten i tunna skivor. Mixa oljan med örterna, salt och peppar. Blanda örtolja, potatis och citronskal. Lägg skivor av ost mellan potatishalvorna. Lägg dem på en plåt och värm i ugnen ca 15 minuter.
Skala lök och rotsaker och skär i mindre bitar. Strimla baconet. Fräs lök, rotsaker, bacon och timjan i smör. Tillsätt vin, vinäger och kalvfond. Koka ihop tills ca 4 dl återstår. Tillsätt socker och smaka av med salt och svartpeppar. Red ev av med majsstärkelse utrört i lite vatten. Sila såsen och häll tillbaka i kastrullen. Vispa eller rör i smöret precis innan servering. Salta och peppra köttet. Hetta upp en stekpanna med rapsolja. Stek köttet ca 2 min per sida. Tillsätt smöret mot slutet. Låt vila ca 5 minuter innan servering. Servera köttet med potatis, sallad och rödvinssås.
Béarnaisesås, citronyoghurt eller brynt smör passar också bra till denna rätt.
Relaterade inlägg:
- Årets Kock 1987 Fredrik Eriksson och Arla tipsar om fisk
- Tommy Myllymäki, Årets Kock 2007 och Arla tipsar om uppläggning
- Tom Sjöstedt tar Kvibille Svecia Extra Vällagrad med sig till OS
- ”Bli din egen Årets Kock”
- ICA presenterar årets nyheter till grillfesten