VARMRÄTT /
Recept för fyra personer
Ingredienser
100 gr anklever, rensad, plockad i mindre bitar
1 dl mjölk
3 dl grädde
2 tsk portvin
80 gr äggula
Salt och vitpeppar från kvarn
Crême brûléesocker
Garnityrer
50 g fläsklägg, rimmad kokt kall, skuren i 16 små kuber
50 g äpple i små kuber kokta mjuka i sockervatten
16 portvinskokta korianter
16 körvelblad
Metod
Koka upp mjölk. Mixa anklever, mjölk och portvin. Blanda äggulor och kall grädde och vänd ner i anklevermjölken, krydda med salt och vitpeppar. Sila smeten genom finmaskig sil. Fyll upp crepen i koppar eller små djupa tallrikar.
Baka i 90 grader tills crémerna stanar. Ta av plasten och låt kallna helt i kyl.
Servering
Strö över brûléesocker och gratinera till knäcktäcke med gasolbrännare. Arrangera fläsklägg, väl avrunna äppelkuber och portvinskokta korianter över knäcktäcket.
Tips
Crémen blir bäst om den görs 12 timmar innan den gräddas. Proteinet i ägget sväller och crémen blir kanon.
Relaterade inlägg:
- Wallenbergare på vilt (7.5)
- Tortilla – spansk omelett (2 port) (7.4)
- Paul Svenssons kräft- och potatissallad (6.9)
- Örtsås (6)
- Whiskeygravad lax från Vånö (5.5)