DRYCK /
Intresset för och utbudet av smaksatt vodka har ökat lavinartat de senaste åren. Smaksatt vodka är perfekt som bas i drinkar. Tack vare att den redan är smaksatt, kan man med ett fåtal ingredienser enkelt blanda drinkar med avancerade och genomarbetade smaker.
Martin Kullberg, bartender på restaurang Hotellet, har komponerat drinkarna AIVY Minth och Fresh´n´fruity – två drinkar med AIVY som bas. AIVY Minth flirtar med den klassiska Mojiton medan Fresh’n’fruity till fullo optimerar ingredienserna både smak- och dekorationsmässigt.
¬– En klassisk Mojito görs på rom men eftersom AIVY är smaksatt med mynta och jordgubbar, som hör till de vanligare mojitosmakerna vi säljer på Hotellet, kändes den klockren att ha som bas. Cointreau ger lite citrussmak och AIVY Minth är en grymt god drink för alla som vill variera sin Mojito, säger Martin Kullberg, bartender på Hotellet.
– Fresh´n´fruity är en drink man dricker med ögat, det höga glaset och skiktningarna gör den väldigt snygg. Jag utgick från AIVY och tillsatte hallon som lyfter fram de redan befintliga smakerna. AIVY har relativt hög sötma och för att få i mer syrlighet valde jag att toppa med apelsinjuice, säger Martin Kullberg, bartender på Hotellet.
Blanda drinkarna AIVY Minth och Fresh´n´fruity
Ingredienser AIVY Minth Ingredienser Fresh´n´fruity
– 3 cl AIVY – 4 cl AIVY
– 1 cl Cointreau – 4 st hallon, färska eller frysta
– 3 myntablad – 2 cl sockerlag*
– 1 ½ cl sockerlag* – saften av 4 citronklyftor
– 3 limeklyftor – apelsinjuice
– Sprite – krossad is
– krossad is – hallon till garnering
Så här gör du AIVY Minth: Muddla lime och sockerlag direkt i ett highballglas. Tillsätt mynta, AIVY och Cointreau, fyll glaset med krossad is. Toppa med Sprite och garnera med en myntakvist.
Så här gör du Fresh´n´fruity: Häll i hallon, sockerlag och citron i ett högt och smalt slingglas, muddla. Tillsätt AIVY och krossad is, rör om. Fyll på med mer krossad is och toppa med apelsinjuice så att det blir skiktade lager med rött i botten och gult på toppen. Garnera med färska hallon.
* Sockerlag gör du genom att koka lika delar socker och vatten långsamt till sockret löses upp. Låt sedan sockerlagen svalna innan den används i drinken.
Kort om smaksatt vodka
Smaksatt vodka är en stark, internationell trend. I USA är smaksatt vodka den snabbast växande kategorin och har idag över 10 procent av vodkamarknaden. Även i Sverige är intresset för smaksatt vodka stort och växer i takt med att intresset för drinkar ökar och nya smaksatta vodkor lanseras.
AIVY är en smaksatt vodka som är speciellt framtagen för den trendkänsliga svenska marknaden och är varje drinkälskares dröm. Den kombinerar sötma och fruktighet från päron och jordgubbar med en subtil touch av mynta för en fräsch och behaglig eftersmak.
Relaterade inlägg:
- Blanda sommarens drink SPLASH! med nya vodkan AIVY (25.9)
- G-Fresh (21.5)
- Sveriges favoritsmak – nu i flytande form (11.4)
- En drink som håller kvar sommaren (8.5)
- Bonito och bonita (7.8)