SPRIT /
Ön Islay ligger längst ut i kustbandet väster om Skottland. Islay har god tillgång till bra vatten och även möjlighet att odla korn, två förutsättningar som gjort ön till medelpunkt för den Skotska whiskytillverkningen. En gång i tiden fanns det 21 destillerier på ön, idag är dessa reducerade till 7 stycken.
Islay har en mycket brokig historia och har varit ockuperad av kelter, pikter, galler och vikingar. Fram till 1600-talet var den fäste för Lorderna som hade kontroll över stora delar av västra Skottland. Till detta kommer mängder av historier om whisky och smuggling, de klippiga vikarna och inloppen är det perfekta sceneriet för illegal sprithandel.
Ardbeg – byn och destilleriet
Ardbeg är en avlägsen by längst bort på den södra kusten av Islay. 1815 grundade Macdougalls of Ardbeg destilleriet som snabbt blev världskänt för sin kvalitetswhisky. Whiskyn blev dessutom favorit hos många blenders. Vid 1880 sysselsatte destilleriet runt 200 personer, vilket i princip var hela byns befolkning.
Under 1950-talet såldes Ardbeg och framtiden började se oviss ut. De onda farhågorna besannades och mellan 1981 och 1989 stängdes destilleriet, det höll öppet kortare perioder mellan 1989 och 1996 då det stängde helt igen.
1997 köptes Ardbeg av Glenmorangie Plc som investerade stora summor pengar i att renovera och öppna destilleriet igen. Redan samma år var produktionen i full gång igen.
Karaktär
Ardbeg anses av många vara världens bästa whisky. Det är den rökigaste av alla Islay-whiskys med en tydligt framträdande smak av torv, men samtidigt är den komplexa smaken mycket balanserad.
Sortiment
Utöver Ardbeg Ten Years Old finns idag Ardbeg 17 Years Old och små serier av specialtappningar. I Sverige finns idag Ardbeg Ten Years Old och Ardbeg 17 Years Old
Relaterade inlägg:
- Whiskyfavoriten Ardbeg utökar sitt sortiment (35.6)
- Ardbeg – kännarnas hemlighet på väg att avslöjas (31.7)
- Historien om Jarlsberg (18.4)
- Hela historien exklusivt: festerna, pengarna, kläderna (17.3)
- Black Bottle (9.7)