VARMRÄTT /
- huvudrätt: 4 portioner
• gasol: direkt/medelvärme
• brikett: direkt
• förbereda: 10 minuter
• grilltid: 8 minuter
Pinjenötter kommer från de gigantiska paraply- eller parasollformade kottar som man ser över hela Medelhavsområdet, i synnerhet i södra Frankrike. Om du inte kan få tag på pancetta går det bra att använda tunt skivat bacon utan svål.
4 marulksfiléer à 175 g
nymald svartpeppar
8 tunna skivor pancetta
Kapris- och pinjenötsdressing
2 msk pinjenötter
3 msk kapris, avrunna och sköljda
4 msk extra jungfruolja
1 citron, enbart saften
2 msk bladpersilja, grovhackad
olja att pensla med
- Lägg fyra trä- eller bambuspett i blöt i 30 minuter om du tänker använda sådana.
- Krydda fiskfiléerna med nymald svartpeppar. Linda in varje marulksfilé i två skivor pancetta. För in ett spett igenom den inlindade filén och fånga upp pancettan i varje ände så att fisken hålls på plats. Ställ åt sidan.
- Värm upp en liten tjockbottnad kastrull och lägg i pinjenötterna till dressingen. Rosta nötterna genom att skaka kastrullen över hög värme i 1–2 minuter tills de har fått en jämn gyllene färg. Ta upp pinjenötterna och ställ åt sidan. Lägg kaprisen i kastrullen tillsammans med olivoljan och citronsaften och ställ även detta åt sidan.
- Pensla den pancetta-inlindade marulken lätt med olja. Grilla fisken över direkt medelvärme i 6–8 minuter och vänd en gång.
- Värm under tiden upp dressingen på svag värme. Smaksätt med nymald svartpeppar och rör i pinjenötterna.
- Ta av fisken från spetten och lägg upp den på ett fat. Häll över den varma dressingen med en sked och strö över hackad persilja.
VISSTE DU DETTA? Pinjenötter är en favorit i hälsosamma medelhavsrätter. Nötterna är små, kulformade och gräddvita med en söt, fyllig smak och innehåller mycket olja. De kallas även pinõn i Spanien och pignola i Italien där det finns många fler varianter.
Relaterade inlägg:
- Frittata med pasta och pancetta (27.8)
- Portabella med fyllning av camembert, vitlök och basilika (10.3)
- Kycklingfiléer med tahini, auberginer och getost (8.8)
- Pennette Rigate con Ricotta e Asparagi (8.1)
- Hirspaella (8)