VARMRÄTT /
- förrätt: 6 portioner
• gasol: direkt/medelvärme
• brikett: direkt
• förbereda: 15 minuter + marinering
• grilltid: 11 minuter
Detta är en underbar grekisk meze som kan serveras som förrätt eller till lunch. Här har man lånat tahinin, en sesampasta från grannarna i Mellanöstern, för att marinera och smaksätta kycklingen och söt mynta för att ge smak åt auberginerna.
1/4 tsk stötta spiskumminfrön
1/2 citron, enbart saften
3 msk tahini
9 msk olivolja
450 g kycklingfiléer eller skinn- och benfria kycklingbröst, skurna i strimlor
salt
nymald svartpeppar
3 vitlöksklyftor, krossade
2 msk vitvinsvinäger
2 msk socker
2 auberginer, i skivor om 1,5 cm
en näve färsk mynta, grovhackad
350 g krämig getost
- Lägg spiskummin, 2 msk av citronsaften, tahinin och 6 msk av olivoljan i en skål och vispa ordentligt. Salta och peppra och tillsätt kycklingfiléerna eller tjockt skivade kycklingbröst. Täck med plastfolie och marinera i kylskåpet i två timmar.
- Värm i en liten kastrull på svag värme upp resten av olivoljan (3 msk) till dressingen att serveras med auberginerna. Tillsätt vitlöken och stek på mycket svag värme i 1–2 minuter tills den är mjuk, men utan att den tar färg. Tillsätt vitvinsvinäger och socker och koka i 30 sekunder till 1 minut. Ta bort kastrullen från värmen och ställ åt sidan.
- Pensla auberginskivorna på bägge sidorna med rikligt med olja och salta och peppra väl. Ta ut kycklingstrimlorna ur marinaden och salta. Kasta bort marinaden som blir kvar. Grilla strimlorna 5 minuter på varje sida över direkt medelvärme. Lägg auberginskivorna bredvid och grilla dessa i 6 minuter tills de är mjuka, vänd en gång.
- Ta kycklingen från grillen och lägg den i en varm form. Lägg aubergineskivorna i en annan form. Rör i den hackade myntan i auberginedressingen som fått svalna och salta och peppra väl. Skeda över dressingen. Servera med den mjuka getosten och massor av varmt pitabröd.
VISSTE DU DETTA? Getost finns i ett otal former från koner till rullar och pyramider. De doppas i allmänhet i konjak, rullas i kastanje- eller vinblad och gnids in med aska för att hindra osten från att mögla.
Relaterade inlägg:
- Tacotubes med barbequestekt Quorn, rostad paprika och getost (20.2)
- Helstekt biffrad med trattkantareller (8.4)
- Portabella med fyllning av camembert, vitlök och basilika (7.9)
- Glaserade Quornfiléer med ugnsrostade grönsaker (7.4)
- Höstig Quorn gryta (7.3)