VARMRÄTT /
– Det här är en rätt jag komponerat själv. Jag ville göra en pastarätt som är syrlig till smaken och känns fräsch fast den är gjord på grädde. Pescatrice betyder marulk som från början är en ingrediens i denna rätt. Eftersom den numera är rödlistan använder jag sej istället som har en bra fasthet i köttet, för miljöns skull. Till detta har jag använt en pasta som heter Bavette som liknar spaghetti men är tjockare och oval till formen. Såsen och pastan gör sig utmärkt tillsammans och gör att pasta lägger sig perfekt i gommen, säger Christian Campogiani, samarbetsparter till Barilla och köksmästare på Den gamle och havet.
4 portioner
Tid: 20 minuter
Ingredienser:
– 400 g Barilla Bavette
– 450 g sejfilé (tinad fryst, eller färsk)
– 0,5 dl olivolja
– 3 vitlöksklyftor, finhackade
– 1 peperoncini, torkad och smulad – alternativt 1 krm mald torkad cayennepeppar
– 1 rågad msk tomatpuré
– 3 dl Barilla tomatsås all’Arrabbiata
– 1 dl torrt vitt vin eller vitt matlagningsvin
– saften från en halv citron
– skalet från en fjärdedels citron
– 1 msk fiskfond
– 3 dl grädde
– 1 dl vatten från pastakoket
Gör så här:
Skär fisken i 3×1 cm stora bitar. Bryn vitlök och peperoncini på medelvärme i olivolja, tills vitlöken blir mjuk. Tillsätt tomatpuré. Häll på Barilla tomatsås all’Arrabbiata. Häll på vinet och pressa ner saften av en halv citron. Låt alltsammans puttra i cirka 5–7 minuter.
Häll i fiskfond och grädde. Vispa runt och fortsätt puttra cirka 4 minuter. Lägg i fisken cirka 4 minuter innan servering. Koka pastan enligt anvisningar på paketet. Häll av pastan cirka 1,5 minut innan koktidens slut, men ta cirka 1 dl av pastavattnet åt sidan och tillsätt det i såsen tillsammans med pastan. Vänd runt, koka upp och låt pastan tillagas klart i såsen, cirka 1 minut. Garnera med citronskal.
Relaterade inlägg:
- Bavette alla Puttanesca (23.7)
- Bavette-recept (21.4)
- Tasty Nuggets – fisk i ny form och smak (16.6)
- Årets Kock 1987 Fredrik Eriksson och Arla tipsar om fisk (15.4)
- Mezze Penne Tricolore med salsiccia och svamp (10.7)