MAT /
Vad är fullkorn?
Ett sädeskorn består av en kärna, grodd och kli. I en fullkornsprodukt ingår alla komponenter från sädeskornet i slutprodukten, det vill säga produkten innehåller även alla beståndsdelar från kornets yttre delar. Fullkornsråvaran kan bestå av malda, klippta, skurna och krossade sädeskorn eller hela kärnor. Grahamsmjöl och flingor av råg räknas också som fullkorn.
Finns det olika typer av fullkorn?
Det fyra spannmålen; korn, havre, vete och råg, kan alla användas som fullkorn. Grahamsmjöl är exempelvis samma sak som fullkornsvete.
Vad är skillnaden mellan fullkorn och fibrer?
Fullkorn är hela sädeskornet medan fibrer är en beståndsdel som det finns mest av i fullkornets klidel. Kostfibrer och fibrer är samma sak. I fullkorn finns således fibrer, men även vitaminer, mineraler och andra biologiskt aktiva ämnen som kroppen behöver.
MILT FULLKORN
Vad är Milt Fullkorn?
Vitt vete är en ny typ av vete vars hela sädeskorn, inklusive skalet, är vitt. Vetet har utvecklats genom att man har korsat olika vetesorter med utvalda egenskaper. Cerealia Foods & Bread har valt att kalla fullkornsmjölet, gjort på det nya vetet för ”Milt Fullkorn”. Det har samma hälsoegenskaper som fullkorn av vanligt vete när det gäller innehåll av kostfibrer, vitaminer och mineraler. Bröd som bakas med fullkorn av vitt vete kan behålla sin ljusa färg även om hela sädeskornet finns med i brödet. Det vita sädesslaget har dessutom en lite mildare smak.
Varför är det vitt och varför får det en mildare smak?
I kli från vanligt vete finns ett rött färgämne som har en smak som är karakteristisk för fullkorn. Den är något besk i smaken. Vitt vete saknar detta röda färgämne. Därför är det betydligt ljusare och har en mildare smak som vi är vana vid från vanligt kärnvetemjöl.
Vad har fullkorn för hälsofördelar?
Även om bröd med Milt Fullkorn upplevs som ljust av konsumenten har det samma egenskaper som ett mörkare fullkornsbröd. Förutom att Milt Fullkorn innehåller en rad nyttiga ämnen som kostfiber, vitaminer och mineraler, minskar det även risken för hjärt- och kärlsjukdomar. Det kan även minska risken för magproblem, möjligen olika former av cancer, ge stabilare blodsockernivå samt minska risken för övervikt.
– Fullkorn kan minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar
Redan i slutet av 1970-talet kunde man påvisa ett starkt samband mellan intag av fiberrika produkter och minskad risk för hjärt- och kärlsjukdomar. Därefter har en mängd studier påvisat kostfibrernas skyddande effekt vad gäller bland annat hjärtinfarkt. En forskningsstudie visar att den lösliga kostfibern i havre, så kallade beta-glukaner, kan sänka förhöjda kolesterolvärden.
– Fullkorn kan minska risken för vissa cancerformer
Ett ökat intag av milt fullkorn innebär ett ökat intag av kostfibrer. Kostfibrer gör att maten i magen ökar i volym vilket påskyndar passagen av slaggprodukter genom tjocktarmen. Detta kan minska risken att olika mutagener påverkar tarmslemhinnan. När kostfibrer passerar genom tarmarna bildas syror som sänker tarmens pH-värde, vilket ofta kopplas samman med minskad risk för utveckling av cancer. Ny forskning visar även att hormonellt aktiva ämnen i fullkorn, så kallade lignaner, kan fördröja utvecklingen av bröst- och prostatacancer.
– Fullkorn kan minska risken för att utveckla diabetes
Hela kärnor av råg, havre, korn och vete i en måltid ger en långsam och låg blodsockerstegring. Det medför att insulinbehovet minskar efter måltiden, vilket i sin tur kan minska risken att utveckla diabetes typ II, också kallad åldersdiabetes.
– Fullkorn gör det enklare att hålla vikten
Genom att öka intaget av kolhydrater från fullkorn eller hela korn och samtidigt minska intaget av fett blir det lättare att bibehålla eller sänka vikten. Anledningen är att kostfibrer inte ger någon energi men de tar upp vätska och sväller vilket ger en bättre och längre mättnadskänsla och mindre sötsug, och hjälper därmed till att minska risken för viktökning.
Hur mycket fullkorn bör man äta?
Enligt Livsmedelsverkets näringsrekommendationer ska en vuxen, normalt aktiv person äta 25-35 gram kostfibrer per dag. Det motsvarar minst sex portioner spannmålsprodukter som bröd, pasta och müsli om dagen. För att få i sig dagsbehovet av fullkorn bör ett antal av dem utgöras av fullkornsprodukter. Räknar man med att en skiva bröd väger 25 gram så motsvarar det 6-8 skivor per dag. Detta innebär att Brödinstitutets rekommendationer från 70-talet, vars budskap Socialstyrelsen stod bakom, fortfarande står sig. Närmare hälften av brödet måste dock vara grovt eller nyckelhålsmärkt för att fiberrekommendationen ska uppnås.
Varför är fibrer nyttigt?
Att äta mycket fiberrik mat, som fullkorn tillsammans med mycket frukter och grönsaker underlättar tarmverksamheten och får magen att fungera bra. Ett högt fiberinnehåll i maten ger också bra mättnadskänsla med färre kalorier. Fibrer påverkar också upptaget av fett i kroppen och sänker kolesterolvärdet.
NÄRING I FULLKORN
Kolhydrater
I fullkorn finns kolhydrater i form av stärkelse, kostfiber och en liten mängd naturligt socker. När vi äter socker och stärkelse lagras det som glykogen i muskler och lever och som glukos i blodet. Glykogen är kroppens mest lättillgängliga energikälla under fysisk aktivitet.
Kostfibrer
I fullkornsprodukter finns både lösliga (fermenterbara) kostfibrer och olösliga kostfibrer. De lösliga ger näring till mikroorganismer i tjocktarmen. De kan dessutom sänka något förhöjda kolesterolvärden om de äts i tillräcklig mängd. De olösliga ger volym till innehållet i tjocktarmen och motverkar förstoppning. Det finns alltid en blandning av olösliga och lösliga kostfibrer i cerealierna.
Protein
Protein behövs för tillväxt, underhåll och reparation av celler i kroppen.
Fett
Fullkornsråvaror är naturligt fettsnåla och det fett som finns är ett bra fett som innehåller enkel- och fleromättade fettsyror och ger energi.
B-vitaminer
Tiamin, niacin, riboflavin, pyridoxin, pantotensyra och folat är exempel på B-vitaminer som finns i fullkornsprodukter. Vitaminerna hjälper bland annat till att frigöra energi från kolhydrat, fett och protein.
Mineralämnen
I fullkornsprodukter finns bland annat zink, järn, koppar, selen och magnesium. Järn transporterar syret i kroppen och zink behövs för immunförsvaret.
E-vitamin
E-vitamin finns huvudsakligen i spannmålskärnans grodd och är en antioxidant som skyddar människans cellväggar från skador.
Biologiskt aktiva ämnen
Biologiskt aktiva ämnen är naturligt förekommande växtämnen. I kombination
med övriga näringsämnen som vitaminer, mineralämnen och kostfibrer har de stor betydelse för hälsan. De kan till exempel fungera som antioxidanter eller ha en positiv hormonell påverkan. Två exempel på biologiskt aktiva ämnen är lignaner och isoflavonoider. Kostkällor till lignaner är fullkornscerealier, linfrö, grönsaker och frukt. Kostkällor till flavonoider och isoflavonoider är te, frukt, cerealier, baljväxter, vin, soja och grönsaker.
Biologiskt aktiva ämnen i cerealier
Fytinsyra, lignaner, tokoferoler, tokotrienoler, flavonoider, ferulasyra och kaffesyra är exempel på biologiskt aktiva ämnen som är bundna i cellväggarna i cerealier. I havre finns de biologiskt aktiva ämnena avenantraminer.
FAKTA OM FÖRDELARNA MED MILT FULLKORN
Fördelar | Kärnvetemjöl | Grahamsmjöl/ Vanligt fullkornsvete | Milt Fullkorn |
Högt fiberinnehåll | X | X | |
Högt innehåll av antioxidanter | X | X | |
Högt innehåll av viktiga mineralämnen | X | X | |
Mild/söt smak | X | X | |
Ljus färg | X | X | |
Låg synlighet av klidelar | X | X | |
Mjuk och elastisk konsistens | X | X |
Relaterade inlägg:
- Frågor och svar om äppelcidervinäger
- Frågor och svar om rapsolja
- Frågor och svar – Australian Wine Club
- Frågor och svar – lagen och marknaden
- Frågor och svar – Antipodes Premium Wines