MAT /
Märkning med nyckelhålet infördes i Sverige 1989 på initiativ av Livsmedelsverket. Nyckelhålet är tänkt att vara ett hjälpmedel för konsumenterna att hitta magra och fiberrika matvaror bland produkter där det finns flera alternativ. Fr.o.m. juni 2006 innefattas även normer för salt- och sockerinnehåll i bestämmelserna, dessutom får naturligt nyttiga produkter såsom fisk, frukt och grönsaker märkas med nyckelhålet. De gamla reglerna för nyckelhålsmärkning får tillämpas till och med 30:e november 2006.
Tanken är att framtidens nyckelhålsmärkta produkter tydligare ska stämma överens med Svenska Näringsrekommendationer (SNR) och Livsmedelsverkets kostråd.
Följande gäller för att soppor ska få märkas med Nyckelhålsymbolen enligt Livsmedelsverkets bestämmelser:
– en portion ska innehålla 835–1570 kJ (200-375 kcal)
– högst 30% av energivärdet får komma från fett
– tillförda renframställda mono- och disackarider högst 3g/100g
– natriumhalt högst 400mg/100g
Samtliga soppor som ingår i Blå Bands Balanssegment uppfyller dessa kriterier och får därmed märkas med Nyckelhålet.
Relaterade inlägg: